به گزارش سرویس تازه های دنیای فناوری مجله عصر اطلاعات ،
گوگل هرگز اخراجهای دستهجمعی انجام نداده بود و حتی پس از اینکه شرکتهای مثل مایکروسافت و آمازون خبر اخراج دستهجمعی بسیاری از کارکنان خود را اعلام کردند، کارکنان غول جستوجوی اینترنت انتظار داشتند این شرکت در بدترین حالت ممکن، افراد کمکارکرد را بهطور موقت از کار اخراج کند.
شرایط صنعت فناوری مثل زمان حباب داتکام در سال ۲۰۰۰ است. تام اسای، رئیس Sevens Report Research میگوید پس از حباب داتکام، شرکتهای فناوری تا حدودی از نظر مالی ضعیف بودند و بازار با احتیاط با آنها برخورد میکرد. او میگوید شرکتهای مذکور کنون تمایل ندارند دوباره با الگویی شبیه حباب داتکام مواجه شوند و بنابراین با کاهش نیروکار و هزینههای خود سعی میکنند سهامداران را همچنان راضی نگه دارند.
آمازون اخیراً از برنامههای خود برای گسترش فعالیتهایش در فروشگاههای خردهفروشی آجر و ابزارهای ساختمانسازی رونمایی کرد. اندی جاسی، مدیرعامل این بخش در یادداشت خود از اخراج ۱۸ هزار نفر خبر داده است. این غول خردهفروشی آنلاین بهمدت چندین سال در فروشگاههای فیزیکی نیز سرمایهگذاری کرده بود و بهعنوان مثال در سال ۲۰۱۷ فروشگاههای زنجیرهای مواد غذایی Whole Foods را با قراردادی به ارزش ۱۳٫۷ میلیار دلار به تصاحب درآورد.
آمازون گزارش داده است که فروش آن در سال ۲۰۲۲ بیشاز ۹ درصد رشد داشته و به حدود ۵۱۴ میلیارد دلار رسیده است. این رقم نشاندهندهی کاهش رشد ۲۲ درصدی آن در سال ۲۰۲۱ است. برایان اولساوسکی، مدیر ارشد مالی آمازون گفت این شرکت انتظار دارد نرخ رشد آن طی فصلهای آینده کاهش یابد. کسبوکار خدمات ابری این برند نیز حوزهای بسیار کلیدی است که سرمایهگذاران آن را زیر نظر دارند.
نیل ساندرز یکی از محققان شرکت تحلیلی GlobalData میگوید:
فیسبوک نیز ساخت مراکز دادهی جدید را کاهش داده است درحالیکه طی سالهای اخیر، هزینههای مربوط به این اقدامات را افزایش داده بود. برنامهی خرید سهام این شرکت در همان زمان گسترش یافت و سهامی را بهعنوان هدیه و برای جبران ضرر سرمایهگذارانی که سال قبل شاهد سقوط ارزش سهام آن بودند ارائه کرد. گفتنی است ارزش این شرکت پس از اعلام جدیدترین عملکرد مالی آن حدود ۲۰ درصد جهش کرد.
اپل تنها شرکت بزرگ فناوری است که هنوز تصمیم به اخراج دستهجمعی کارکنان خود نگرفته است. سازندهی آیفون مثل سایر شرکتهای فناوری در دورهی همهگیری کرونا، سرعت استخدام نیروی کار جدید را افزایش نداد و درآمد آن بیشتر از فروش سختافزار و سرویسهای اشتراکی بهدست میآید. به گفتهی دن ایوز، تحلیلگر Wedbush Securities، درآمد این شرکت بینش بسیار جالبی درمورد نحوهی هزینه کردن مشتریان آن در سرتاسر جهان ارائه میدهد. او میگوید اپل احتمالاً برخی هزینههای کاری خود را کاهش خواهد داد اما انتظار نداریم نیروی کار خود را مثل سایر شرکتها بهطور دستهجمعی اخراج کند.
تیم کوک، مدیرعامل گوگل روز پنجشنبهی هفتهی قبل به سرمایهگذاران گفت کاهش درآمد شرکت تا حدودی بهدلیل وقفههای موجود در زنجیرهی تأمینکنندگان مدلهای جدید آیفون است. کوک همچنین اظهار داشت فروش آیفون نسبت به سال گذشته ۸ درصد کاهش یافته است. اپل انتظار دارد درآمد آن از فروش گوشیهای هوشمند در کوتاهمدت بهبود یابد اما زمان خاصی برای آن اعلام نکرد.
قوانین کاری کالیفرنیا، شرکتها را ملزم میکند حدود دو ماه قبل از اخراج کارمندان خود به آنها هشدار دهند و این یعنی اکثر افرادی که شغل خود را از دست دادهاند از نظر فنی همچنان شاغل بهحساب میآیند. یکی از کارمندان گوگل که بیش از یک دهه در این شرکت کار کرده و حالا موج اخراجهای دستهجمعی باعث بیکاری او شده است میگوید غول جستوجوی اینترنت واقعاً احساس میکند یک شرکت معمولی نیست و درواقع خود را بهعنوان محلی برای تحقق پروژههای بزرگ تغییردهندهی جهان توصیف میکند و اخراجهای اخیر بهوضوح این روحیه را ضعیف خواهد کرد.
منبع: واشنگتنپست
بمنظور اطلاع از دیگر خبرها به صفحه اخبار فناوری مراجعه کنید.