به گزارش سرویس تازه های دنیای فناوری مجله عصر اطلاعات ،
از روزهایی که چند دقیقه اختلال و کندی در اینستاگرام باعث اعتراض کاربران میشد و کافی بود مدت کوتاهی این پلتفرم از دسترس خارج شود تا کاربران از یکدیگر بپرسند «اینستاگرام کار میکنه؟» زمان زیادی نمیگذشت تا کاربران این پلتفرم یا پلتفرمهای پرکاربرد دیگر، خبرنگاران حوزه فناوری را وادار به پیگیری این موضوع کنند که آیا برای پلتفرم X مشکلی پیش آمده، فیلتر شده یا اختلال جهانی است؟
مساله عدم اتصال چند دقیقهای به اینستاگرام، تلگرام، واتساپ یا هر پلتفرم دیگری که تجمع کاربران در آنها بالا بود، شبیه به قطع شدن طولانیمدت آب و برق یا مسدود شدن یکی از خیابانهای اصلی شهر میتوانست حیاتی باشد و جریان عادی زندگی روزمره را مختل کند.
این اتفاق برای کسبوکارهای فعال در پلتفرمهای آنلاین تبعاتی مثل از دست رفتن سرمایه یا کاهش درآمد را هم در پی داشت و همین موضوع مساله دسترسی را برای این افراد حیاتیتر هم کرده بود. حالا دیگر از آن روزها گذشتهایم. بیشتر از هفت ماه است که مساله اینستاگرام دیگر قطعی و اختلال چند دقیقهای و چند ساعته نیست. اینستاگرام فیلتر است و کاربران و کسبوکارها یا مجبور به ترک آن شدهاند یا با ضرب و زور VPN دسترسی پیدا میکنند.
امکان سوم هم این است که کاربران و کسبوکارها به جای اینستاگرام یا پیامرسانهای فیلترشده بینالمللی به گزینههای بومی رجوع کنند. اتفاقی که به زعم مسئولان در وزارت ارتباطات چند ماهی است که رخ داده و جمعیت آنها را «چند ۱۰» میلیونی کرده است.
«ایتا حدود ۲۲ میلیون کاربر فعال ماهانه دارد که یعنی در یک ماه گذشته حداقل یک بار از آن استفاده کردهاند. بله حدود ۱۶ تا ۱۶.۵ میلیون کاربر فعال ماهانه، سروش پلاس حدود ۱۰ و نیم میلیون کاربر فعال ماهانه و روبیکا حدود ۴۰ میلیون کاربر فعال ماهانه دارد.» این آخرین آماری است که وزیر ارتباطات دو هفته قبل درباره آمار کاربران این پلتفرمها اعلام کرد.
این آمار در ماههای گذشته هم اعلام شده و معمولا هم مورد تردید مردم و کارشناسان بوده است. هرچند این درخواست هم مطرح شده که علاوه بر اعلام این آمارها اطلاعاتی هم درباره میزان مصرف ترافیک پیامرسانهای داخلی از سوی وزارت ارتباطات منتشر شود تا میزان حضور و استقبال مردم از این پلتفرمها مشخص شود اما وزارت ارتباطات چنین دادههایی را محرمانه دانسته و آماری ارائه نمیکند.
گاهی اما رخدادهایی در حکم یک تلنگر رخ میدهد تا هم تردید از جمعیت چند ۱۰ میلیونی حاضر در پیامرسانهای بومی را پررنگتر کند و هم نشان دهد اعلام استقبال از این پلتفرمها و موفقیت آنها در جذب کاربرهای محروممانده از پلتفرمهای فیلترشده ادعای چندان دقیقی نیست.
جدیدترین نمونه این اتفاقها اختلال در تامین برق دیتاسنتر بومهن و از دسترس خارج شدن سه پیامرسان داخلی برای چند ساعت در روز یازدهم اردیبهشت ماه بود؛ اختلالی که اگر با این شدت در اینستاگرام رخ میداد بسیاری از کاربران ایرانی و کسبوکارهای حاضر در این پلتفرم را به اعتراض وامیداشت، برای سه پیامرسان ایتا، بله و سروشپلاس و پلتفرم ویراستی به وجود آمد اما اخبار آن چند ساعت بعد از بروز این اختلال و پس از این که شرکت مخابرات پيامی در این خصوص برای مخاطبانش ارسال کرد، منتشر شد.
این اتفاق تاملبرانگیزی است که هرچند ممکن است دستمایه طنز کاربران شود اما باید زنگ خطری برای مسئولان باشد که با وجود تمام هزینهها، تلاشها و حمایتها و با وجود آمارهای چند ۱۰ میلیونی ذکرشده آنچه در عمل اتفاق افتاده بیخبری کاربران از این اتفاق بوده است.
حتی کسبوکارهایی که به گفته وزیر ارتباطات و سایر مسئولان پس از فیلترینگ اینستاگرام به بسترهای بومی کوچ کرده بودند هم این بار بابت به قطعی پیشآمده اعتراضی نکردند و حتی از آن اظهار بیاطلاعی کردند. چرا؟ چون میگفتند که در پیامرسانهای داخلی حضور ندارند و هنوز همان پلتفرمهای فیلترشده را ترجیح میدهند.
یکی از بسترهایی که این امکان در آن فراهم بود تا کسبوکارها در آن از عدم دسترسی به پیامرسانهای بومی بنویسند، پست محمدجواد آذری جهرمی، وزیر پیشین ارتباطات، در کانال تلگرامیاش بود. آذری جهرمی در این پست نوشته است: «بررسی آماری گلایههای امشب کسبوکارهای فضای مجازی از قطع پیام رسانها «میتواند» معیار خوبی برای سنجش فراگیری آنها بین مردم باشد. اگر تجربهای از اختلال امشب در کسب و کارها دارید، لطفا به اشتراک بگذارید.»
تا لحظه نوشته شدن این گزارش بیش از ۴۸۰ کامنت توسط کاربران برای این پست ثبت شده است که نکات قابل توجهی دارد. تعداد زیادی از افراد در بخش نظرات اعلام کردهاند که در جریان اختلال به وجود آمده نیستند و از طریق پیامرسانها و شبکههای اجتماعی از موضوع مطلع شدهاند.
بمنظور اطلاع از دیگر خبرها به صفحه اخبار فناوری مراجعه کنید.