به گزارش سرویس تازه های دنیای فناوری مجله عصر اطلاعات ،
محققان با مقایسهی این دو مورد، به شباهتها و تفاوتهای قابلتوجهی دست یافتند. پلاکهای آمیلوئید که به باور بسیاری از محققان، نقش چشمگیری در آلزایمر دارند، در مغز هردو بیمار به مقدار فراوانی وجود داشتند. بااینحال زن مورد مطالعه دارای سطوح پایینی از یک عامل احتمالی دیگر آلزایمر بود: خوشههایی از پروتئینهایی به نام تاو درهمپیچیده. به باور محققان، این همان چیزی است که زن را برای چندین دهه از زوال عقل در امان نگه داشته است؛ زیرا گمان میرود که تاو بیش از آمیلوئید، با علائم آلزایمر مرتبط است.
محققان در بررسی مغز مرد کلمبیایی، به تصویر متفاوتی از تاو دست یافتند. سپولوادا فالا میگوید: «برخلاف مورد کرایستچرچ، مرد دارای جهش بهشدت تحتتأثیر تاو قرار داشت. این موضوع ابتدا ما را بسیار شگفتزده کرد؛ اما درنهایت به این نتیجه رسیدیم که باید بررسیهای عمیقتری انجام دهیم.»
تیم پژوهشی در بررسیهای خود دریافت که برخی از نواحی مغز بهویژه قشر انتورینال، از تجمع تاو در امان مانده است. قشر انتورینال، اهمیت زیادی در حافظه دارد و یکی از اولین مناطقی است که تحتتأثیر آلزایمر قرار میگیرد.
تفاوت تاو بین دو مورد دارای جهش، به تفاوت محل فعالیت ژن محافظ در مغز مربوط میشود. ژن ریلین در مغز بزرگسالان، تنها در چند منطقه ازجمله قشر انتورینال فعال است، درحالیکه ژن APOE در همهجا فعالیت میکند. بهگفتهی سپولوادا فالا، بهدلیل فراگیری حضور APOE در قسمتهای مختلف بدن، بیمار محافظت همهجانبه بهدست میآورد. در مورد دیگر، محافظت در نورونهای خاص متمرکز شده و برحسب اتفاق، آنها اتفاقاً نورونهایی هستند که در حفظ فرایند شناخت نقش دارند.
با وجود اثرگذاری مختلف ژنها، هر دو آنها پروتئینهایی را تولید میکنند که به مولکولهای یکسانی روی سلولها متصل میشوند و در نهایت ظاهراً شکلگیری تاو درهمپیچیده را کاهش میدهند. سپولوادا فالا و همکارانش با استفاده از موشهایی که بهطور ژنتیکی برای تولید تاو مهندسی شده بودند، این موضوع را تأیید کردند.
واردکردن جهش ریلین-کولبوس به موشها از تجمع تاو درهمپیچیده جلوگیری کرد. بهگفتهی محققان، این مکانیسم که در هردو جهش مشترک است، میتواند با هدف جلوگیری از بروز انواع آلزایمر، بهوسیلهی درمانهای جدید هدف قرار گیرد.
بمنظور اطلاع از دیگر خبرها به صفحه اخبار فناوری مراجعه کنید.