به گزارش سرویس تازه های دنیای فناوری مجله عصر اطلاعات ،
شهر سوخته بهخاطر ظرفیتهای برجسته تاریخی و تعداد بالای آثار کشف شده، منطقهای بسیار ارزشمند برای باستانشناسان و علاقهمندان به تاریخ میباشد. این شهر در گذشته بهعنوان راه اصلی به شبه قاره هند و آسیای مرکزی و همچنین تمدنهای حاشیه خلیجفارس بوده است.
این شهر برروی تپههایی با ارتفاع بین ۱۲تا ۱۸کیلومتر و روی آبرفتهای رود هیرمند بنا شده و از پیشرفتهترین تمدنهای ایران بهشمار میآید و برخی از مورخان آن را با دوره برنز در تمدن جیرفت قابل قیاس میدانند.
جاذبههای تاریخی زیادی در منطقه شهر سوخته وجود دارد که با توجه به ارزش بالای این شهر، جاذبههای آن نسبت به سایر جاذبههای شهرهای تاریخی ایران، کمتر شناختهشده است. آب و هوای گرم و خشک و شرایط اقلیمی این استان و همچنین کمبود امکانات رفاهی در این منطقه، از دلایل مهم عدم توجه گردشگران به این شهر است.
شهر سوخته دارای ۲۸۰هکتار وسعت بوده و به پنج قسمت اصلی تقسیم شده که بخش مسکونی آن در شمالشرقی و شرق، بخش صنعتی در قسمت شمال غربی و خارج از شهر بودند و مناطق گسترده مرکزی و گورستان که در قسمت جنوبغربی این منطقه قرار داشتند. این شهر دارای سیستم آبرسانی و فاضلاب بسیار پیشرفتهای بوده است.
هنر و صنایع مختلفی مانند معرقکاری، زرگری، حصیربافی، نساجی و کوزهگری در این شهر رواج داشته و در حفاریهای انجام شده زینتآلاتی کشف شده که گواه بر این ادعا است. شهر سوخته بهعنوان هفدهمین اثر تاریخی ایران در سال ۱۳۹۳ در فهرست میراث جهانی یونسکو بهثبت رسید.
یکی از سؤالات مهم باستانشناسان در کاوشهای انجام شده این است که آیا واقعا این شهر سوخته است؟ بر اساس تحقیقات اولیه، وجود چند لایه خاکستر وسیع در این مکان و مشاهده آثار سوختگی در بناها، محققان به این نتیجه رسیدند که این شهر، واقعا سوخته و نابود شده و حتی بر طبق نظر برخی از محققان، این شهر دو بار به آتش کشیده شده است.
امروزه کارشناسان بر این معتقد هستند که بهخاطر رشد و رونق صنعت در این شهر و وجود مناطق صنعتی در اطراف شهر، این لایههای خاکستر، ناشی از فعالیتهای صنعتی این منطقه بوده و این شهر را پوشانده است و از اصلیترین دلایل نابودی شهر سوخته، تغییرات اقلیمی و از بین رفتن رشد صنعت و تجارت در این منطقه بوده است.
هگمتانه
هگمتانه یکی از شهرهای تاریخی ایران، پایتخت مادها و بهعنوان پایتخت تابستانی هخامنشیان بوده است. البته قدمت این شهر، به قرن ۱۷ قبل از میلاد مسیح برمیگردد. رونق و آبادانی هگمتانه از دلایل اصلی برای انتخاب این شهر بهعنوان پایتخت بوده است و دارای مساحتی بالغ بر۴۰ هکتار بوده که در سالهای بعد بهخاطر ساخت و سازهایی که انجام شده وسعت آن کاهش یافته و به ۳۰ هکتار رسیده است.
هرچند در نگاه اول هگمتانه بهصورت یک شهر به نظر میرسد اما برطبق اسنادی که وجود دارد هگمتانه قصری بسیار بزرگ و باشکوه بوده است. قصری که در زمان خودش، جلال و شکوه بسیار زیادی داشته و دارای ستونهای بلند و بسیار محکم با تزئیناتی از طلا و نقره بوده که البته در حال حاضر چیزی از آنها باقی نمانده است.
میبد
شهر میبد نیز از معروفترین شهرهای تاریخی ایران است و از قدیمیترین شهرهای باستانی و متمدن ایران میباشد. مناطق مرکزی ایران دارای آثار تاریخی بسیاری است که با اقامت در هتلهای کاشان، اصفهان، یزد و… میتوان از این جاذبههای تاریخی بازدید کرد.
براساس شواهد و آثار بهجا مانده از این منطقه نشان میدهد که قدمت این شهر بیش از چهار هزار سال قبل است. بررسی برروی بناهای بهجا مانده در این شهر، حکایت از فرمانروایی ایلامیها در شهر باستانی میبد دارد. نشانههای معماری ایلامیها، در اکثر ساخت و سازهای آن دیده میشود.
قلعهای که معروف به شهر میبد است از گل و خشت خام ساخته شده و در دورههای مختلف حکومتی، بهعنوان مقر نظامی از این قلعه استفاده شده است. البته تمام آثاری که در شهر میبد وجود دارد تنها مربوط به دوران باستان نیست. یکی از آثار تاریخی در شهر میبد، آب انبار کلار است که آب خوردن و گوارای مردم میبد را ذخیره و تامین میکرده است.
تخت جمشید
یکی از معروفترین و شناختهشدهترین شهرهای تاریخی ایران، تخت جمشید است. تخت جمشید در استان فارس و در نزدیکی شهر مرودشت قرار دارد. بهخاطر ساخته شدن تخت جمشید براساس اصول معماری و شهرسازی، اکثر افراد آن را بهعنوان یک شهر میشناسند اما تخت جمشید یک قصر و عمارت سلطنتی بسیار بزرگ و باعظمت بوده است.
قدمت تخت جمشید به ۲۵۰۰ سال پیش و مربوط به دوران هخامنشیان میباشد. برای ساخت این قصر باشکوه از بهترین مواد و مصالح ساختمانی استفاده شده و قسمتی از مصالح و وسایل تزئینی بهکار رفته در تخت جمشید از سرزمینهای تحت فرمان ایران، تآمین و فرستاده شده است.
همانطور که در کتیبههای تخت جمشید نوشته شده، تمام کارگرانی که نقشی در ساخت این قصر باشکوه داشتند دارای حقوق و بیمه بودند و حتی آنها از بیمه بیکاری و مزایای آن برخوردار میشدند. این قصر دارای چند کاخ بزرگ و کوچک بوده که هر کدام از این کاخها، به افرادی خاص و یا امور مختلف، اختصاص داشته است.
بمنظور اطلاع از دیگر خبرها به صفحه اخبار فناوری مراجعه کنید.