به گزارش سرویس تازه های دنیای فناوری مجله عصر اطلاعات ،
اکثر پستانداران ماده ازجمله موشهای معمولی و انسانها با مخزن محدودی از سلولهای تخمک متولد میشوند که بهطور طبیعی در طول زمان تخلیه میشود. دانشمندان دریافتند که این مورد درباره موشهای حفار برهنه صدق نمیکند. موشهای حفار برهنه ماده بدون سلولهای تخمک متولد میشوند و در مراحل ابتدایی زندگی تعداد بسیار زیادی تخمک تولید میکنند.
علاوه بر ماندگاری بیشتر تخمکهای موشهای حفار برهنه نسبتبه موشهای معمولی، ذخیره تخمدانی در سراسر زندگی این جوندگان تجدید میشود. پژوهشگران نشانههایی از تولید سلولهای تخمک را در موشهای حفار برهنه مادهای که ۱۰ سال سن داشتند، مشاهده کردند. دکتر ند پلیس، نویسنده ارشد مقاله و استاد کالج دامپزشکی دانشگاه کورنل گفت: «این یافته فوقالعاده است و این باور ۷۰ ساله را به چالش میکشاند که میگوید پستانداران ماده قبل از تولد یا اندکی پس از آن، دارای تعداد محدودی تخمک میشوند و پس از آن هیچ تخمکی به مخزن تخمدانی آنها اضافه نمیشود.»
پژوهشگران بر این باورند که یافتههای مطالعه جدید علاوه بر افزودن به فهرست طولانی ویژگیهای عجیب موشهای حفار برهنه، میتواند به توسعه درمانهای جدیدی برای انسانها منجر شود.
موشهای حفار برهنه در کلنیهای بزرگی زندگی میکنند که در آنها فقط یک ماده غالب میتواند تولیدمثل کند. وقتی او جایگزین میشود یا میمیرد، مادههای زیردست برای فعالیت تولیدمثلی با هم رقابت میکنند. بهگفتهی برینو انریکز، هر دختری میتواند به ملکه تبدیل شود.
دانشمندان برای کسب دانش بیشتر درمورد انتقال از ماده زیردست به ملکه، مادههای غیرمولد را از کلنی خارج کردند. در غیاب ملکه، سلولهای تخمک پیشساز در تخمدانهای مادههای غیرمولد شروع به تقسیمشدن کرد که نشانگر فعالشدن مادهها ازنظر تولیدمثلی بود. برینو انریکز گفت: «این امر مهم است، زیرا اگر بتوانیم کشف کنیم که آنها چگونه میتوانند این کار را انجام دهند، ممکن است بتوانیم اهداف دارویی یا تکنیکهای جدیدی را برای کمک به سلامت انسان ایجاد کنیم. با اینکه انسانها به مدت بیشتری زندگی میکنند، همچنان یائسگی در همان سنی رخ میدهد که در گذشته رخ میداد. امیدواریم بتوانیم از آنچه از موشهای حفار برهنه یاد میگیریم، برای حفاظت از عملکرد تخمدان در سنین بالا و افزایش مدت باروری در انسان استفاده کنیم.»
بمنظور اطلاع از دیگر خبرها به صفحه اخبار فناوری مراجعه کنید.