آیا استرس می‌تواند باعث ریزش مو شود؟

به گزارش سرویس تازه های دنیای فناوری مجله عصر اطلاعات ،

استرس چگونه بر چرخه‌ی رشد مو تأثیر می‌گذارد؟

رشد مو در چرخه‌ای رخ می‌دهد که از چندین مرحله تشکیل شده است. در هر زمان، موهای مختلفی که روی سر فرد وجود دارند، در مراحل مختلف چرخه رشد مو قرار دارند. براساس مطالعه‌ای که سال ۲۰۱۷ در مجله‌ی Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology منتشر شد، چهار مرحله متمایز وجود دارد:

  • آناژن (مرحله‌ی ‌رشد): در هر زمان، ۹۰ درصد از فولیکول‌ها در این مرحله قرار دارند و فولیکول‌ها پیش از ورود به مرحله‌ی بعدی، می‌توانند تا شش سال روی پوست سر وجود داشته باشند. در این مرحله، از فولیکول‌های مو به‌طور‌مداوم موهای جدیدی درمی‌آید که تا وقتی چیده شوند یا بریزند، به رشد خود ادامه می‌دهند.
  • کاتاژن (مرحله‌ی بینابینی): در این مرحله‌ی کوتاه و ۱۰ روزه، با کاهش خون‌رسانی به سلول‌ها، فولیکول‌های مو تحلیل می‌روند و رشد مو کند می‌شود. حدود ۱ درصد از فولیکول‌ها در این مرحله قرار دارند.
  • تلوژن (مرحله‌ی استراحت): در هر زمان، حدود ۹ درصد از فولیکول‌ها در این مرحله قرار دارند و این مرحله حدود سه ماه طول می‌کشد. در طول این مرحله، فولیکول‌های مو غیرفعال هستند.
  • اگزوژن (مرحله‌ی ریزش): اگزوژن مرحله‌ی نهایی است که در آن موهای فرد می‌ریزد.

به‌گفته‌ی پرودمن، وقتی استرس موجب اختلال در چرخه‌ی رشد مو می‌شود، موهای بیشتری وارد مرحله‌ی تلوژن می‌شوند و این امر موجب افزایش ریزش مو و کم‌پشت‌شدن موها می‌شود.

انواع ریزش موی مرتبط با استرس

سه نوع ریزش مو با میزان استرس زیاد در ارتباط هستند.

تلوژن افلوویوم

در وضعیت تلوژن افلوویوم تعداد زیادی از فولیکول‌های مو وارد مرحله‌ی استراحت می‌شوند. افرادی که دچار این نوع ریزش مو هستند، حین شانه‌زدن یا شستن مو ریزش بیشتری را تجربه می‌کنند و موهای آن‌ها نازک‌تر می‌شود. پرودمن گفت: «این وضعیت چرخه‌ی طبیعی رشد و ریزش مو را مختل می‌کند. استرس می‌تواند موجب کوتاه‌تر‌شدن مرحله‌ی رشد مو شود و موهای بیشتری را وارد مرحله‌ی استراحت و ریزش کند و میزان ریزش مو را افزایش دهد. تلوژن افلوویوم معمولاً دائمی نیست و وقتی متخصصان علل زمینه را شناسایی کنند، می‌توانند به‌طور مؤثری آن را درمان کنند.»

آلوپسیا آره‌آتا یا طاسی منطقه‌ای

در بیماری آلوپسیا آره‌آتا، سیستم ایمنی به فولیکول‌های مو حمله می‌کند و موجب ایجاد تکه‌های بدون مو روی پوست سر می‌شود. این تکه‌ها معمولاً به شکل و اندازه سکه هستند؛ اگرچه می‌توانند بزرگ‌تر هم باشند. این نوع ریزش مو دائمی نیست و امکان رشد مجدد موها وجود دارد. علت دقیق هر مورد خاص آلوپسیا آره‌آتا را اغلب نمی‌توان مشخص کرد؛ اما عواملی مانند استرس، شوک، غم و اندوه، بیماری یا تصادف می‌توانند موجب وضعیت مذکور شوند.

تریکوتیلومانیا یا اختلال موکنی

تریکوتیلومانیا تمایل به کشیدن مو از پوست سر یا سایر نواحی بدن را توصیف می‌کند. به‌گفته‌ی پرودمن، استرس از عوامل اصلی مؤثر در این نوع ریزش مو است. درنتیجه‌ی این وضعیت تکه‌های بدون مو روی پوست سر دیده می‌شود که می‌تواند دائمی شود. علت آن است که کشیدن مداوم موها می‌تواند در اطراف فولیکول‌های مو التهاب ایجاد کند.

آیا می‌توان ریزش موی مرتبط با استرس را معکوس کرد؟

به‌گفته‌ی پرودمن، امکان معکوس‌کردن بسیاری از انوع ریزش موی ناشی از استرس وجود دارد. با‌این‌حال، مهم است که از پزشک راهنمایی بگیرید؛ زیرا برخی از شرایط پزشکی جدی‌تر نیز می‌توانند موجب ریزش مو شوند.

درمان برای ریزش موی ناشی از استرس می‌تواند شامل تغییرات سبک زندگی یا تغییر رژیم غذایی و لیزردرمانی کم‌توان مو روی پوست سر باشد که ممکن است کمک کند تا فولیکول‌ها به چرخه‌ی رشد طبیعی برگردند. مدیریت استرس درکنار داشتن رژیم غذایی سالم و متعادل و خواب خوب نیز می‌تواند از ریزش موی ناشی از استرس جلوگیری کند.

هدف از این مقاله ارائه‌ی اطلاعات است و توصیه‌ی پزشکی محسوب نمی‌شود.

بمنظور اطلاع از دیگر خبرها به صفحه اخبار فناوری مراجعه کنید.

درباره ی امیر

مطلب پیشنهادی

چت بات بینگ مایکروسافت به‌زودی تبلیغات بیشتری نمایش خواهد داد

به گزارش سرویس تازه های دنیای فناوری مجله عصر اطلاعات ، مایکروسافت تائید کرده است …