داستان برند الیمپوس، قهرمان عکاسی دیجیتال که زمین رقابت را ترک کرد

به گزارش سرویس تازه های دنیای فناوری مجله تک تایمز ،

الیمپوس (Olympus Corporation) شرکت ژاپنی فعال در صنعت اپتیک، فعالیت خود را از سال ۱۹۱۹ و با تمرکز روی ساخت میکروسکوپ شروع کرد. ساختمان مرکزی این شرکت در شینجوکو توکیو قرار دارد. تاریخچه‌ی یک قرنی الیمپوس، شامل فعالیت در حوزه‌های گوناگون اپتیک می‌شود، اما دسته‌ی محصولات تصویربرداری پزشکی، همیشه نقطه‌ی تمرکز اصلی آن‌ها بوده است. برند ژاپنی از دهه‌ی ۱۹۳۰ به صنعت دوربین عکاسی هم وارد شد و فعالیت‌هایی جدی در این حوزه انجام داد. آن‌ها از برندهای نوآور دنیای عکاسی هم بودند و دوربین‌های میکرو چهارسوم بسیار باکیفیتی به بازار عرضه می‌کردند. البته بحران‌های صنعت عکاسی در سال‌های اخیر باعث شد الیمپوس بخش کسب‌وکار دوربین خود را در سال ۲۰۲۰ بفروشد.

اگرچه سرنوشت الیمپوس در دنیای عکاسی، ناراحت‌کننده به‌نظر می‌رسد، اما داستان این شرکت مانند غول‌های دیگر همچون کداک نیست. آن‌ها به‌خوبی با تحول‌های دنیای عکاسی همراه شدند و حتی از پیشگامان دوربین‌های دیجیتال بودند. ازطرفی در سال‌های اخیر، رشد صنعت گوشی‌های هوشمند و افزایش کیفیت حسگرها و لنزهای به‌کار رفته در گوشی‌ها، باعث کاهش ابعاد دوربین‌های عکاسی شده است. همین حقیقت و تمرکز بیش از اندازه‌ی الیمپوس روی یک فرمت عکاسی (میکرو چهارسوم) باعث شد تا ژاپنی‌ها بازار خود را از دست بدهند و درنهایت، مجبور به خروج شوند.

همان‌طور که گفته شد، دسته‌ی تجهیزات تصویربرداری پزشکی الیمپوس، هنوز با قدرت به فعالت ادامه می‌دهد. آن‌ها از برندهای بزرگ و قابل احترام در بازار دستگاه‌های اندوسکوپی هستند و همچنین، میکروسکوپ‌های الیمپوس هنوز به‌عنوان محصولاتی عالی در بازار به فروش می‌رسند. طبق آخرین آمار در سال ۲۰۱۹، الیمپوس حدود ۳۵ هزار نفر کارمند دارد و درآمد سالانه‌ی خود را ۷۹۳/۹ میلیارد ین (حدود ۷/۴ میلیارد دلار) بیان می‌کند.

ساختمان مرکزی زیرمجموعه الیمپوس در نیویورک

ساختمان مرکزی زیرمجموعه الیمپوس در نیویورک

تاریخچه تأسیس

الیمپوس در سال ۱۹۱۹ به‌نام تاکاشیهو سیساکوشو تأسیس شد. تاکشی یاماشیتا، بنیان‌گذار شرکت، تصمیم داشت تا تولید میکروسکوپ را به‌صورت داخلی در ژاپن شروع کند. میکروسکوپ چند قرن قبل در هلند اختراع شده بود و در قرن‌های ۱۹ و ابتدای قرن بیستم، بازار اصلی دراختیار شرکت‌های غربی بود. یاماشیتا که سابقه‌ی قابل‌توجهی در صنعت تولید لنز و عینک داشت، به‌همراه کارفرمایش شرکت جدید را راه‌اندازی کرد و فعالیت‌های ابتدایی، کاملا متمرکز بر تولید میکروسکوپ شد.

یاماشیتا به مهندسان شرکت می‌گفت که میکروسکوپ‌های وارداتی از آلمان و ایالات متحده، کاربردهای کاملی ندارند و باید محصولی کامل‌تر و حرفه‌ای‌تر به‌عنوان یک میکروسکوپ ژاپنی تولید شود. اولین محصول، ۶ ماه پس از راه‌اندازی شرکت معرفی و به بازار عرضه شد. رویای یاماشیتا به حقیقت پیوسته بود و اولین میکروسکوپ شرکت تاکاشیهو به‌نام آساشی (Asashi) به بازار آمد. سه دهه بعد، شرکت ژاپنی به قدری پیشرفت کرده بود که اولین دستگاه تصویربرداری داخلی از بدن (Gastrocamera) را به جهان معرفی کرد.

تلسکوپ Asashi الیمپوس

تلسکوپ Asashi الیمپوس

زندگی بنیان‌گذار الیمپوس و سال‌های ابتدایی فعالیت او در دنیای کسب‌وکار، ارتباط زیادی به صنعت اپتیک نداشت. یاماشیتا فارغ‌التحصیل رشته‌ی حقوق بود و در دانشگاه سطلنتی توکیو تحصیل کرد. او پس از فارلغ‌التحصیلی، وارد کسب‌وکار تجارت شد و از سال ۱۹۱۵، به استخدام شرکت تاکیوا شوکای درآمد. فعالیت یاماشیتا در شرکت تجاری، منجر به سودآوری بالای آن‌ها در تجارت شکر شد. همین تجربه‌ها، هوش تجاری بنیان‌گذار الیمپوس را اثبات می‌کرد و به همین دلیل، تاکیوا به او اجازه داد تا کسب‌وکار مستقلش را با دریافت کمک مالی از شرکت، راه‌اندازی کند.

یاماشیتا بخش تجاری و مدیریت کسب‌وکاری شرکت جدید را اداره می‌کرد، اما برای موفقیت در یک بازار فناورانه، به مغز متفکر مهندسی هم نیاز بود. شینتارو ترادا، از دوستان قدیمی یاماشیتا بود. او هم با وجود تحصیل در رشته‌ی حقوق، فعالیت‌های مهندسی و فناوری را به‌عنوان تمرکز اصلی کسب‌وکاری انتخاب کرد. ترادا اولین ژاپنی بود که با استفاده از روش‌های صنعتی، موفق به تولید میکروسکوپ شد. اولین میکروسکوپ او به‌نان M&KATERA در سال ۱۹۱۴ معرفی شد و جوایزی را هم در نمایشگاه‌های علمی دریافت کرد. البته ترادا ابتدا در هونگو توکیو، دماسنج تولید می‌کرد، اما ساخت M&KATERA تجربه و جرأت لازم را برای ورود به صنعت میکروسکوپ برای او به‌همراه داشت. درنهایت ترادا با یاماشیتا همراه شد و تولید دماسنج را هم در سال‌های ابتدایی به شرکت اضافه کرد. البته کسب‌وکار تولید دماسنج، در سال ۱۹۲۳ فروخته شد.

اولین تلسکوپ برنحی الیمپوس

اولین تلسکوپ برنجی الیمپوس معروف به Homare

موفقیت سریع سال‌های ابتدایی فعالیت الیمپوس، تا حد زیادی به‌خاطر سیاست‌های دولت ژاپن محقق شد که تمرکز زیادی روی تولید محصولات داخلی و رقابت با واردات داشت. بنیان‌گذاران شرکت، با استفاده از همین سیاست‌ها، تسهیلات لازم را برای افزایش ابعاد تیم‌های تحقیق و توسعه دریافت می‌کردند و بسیار زود، به اهداف اولیه یعنی تولید میکروسکوپی با قابلیت رقابت با نمونه‌های خارجی دست یافتند.

نام الیمپوس از سال ۱۹۲۱ به‌عنوان نشانی تجاری در شرکت ژاپنی ثبت شد. الیمپوس نام کوهی در ژاپن است که در داستان‌های اساطیری ژاپن و یونان به آن اشاره می‌شود. افسانه‌ها می‌‌گویند خدایان و الهه‌های بزرگ در کوه الیمپوس زندگی می‌‌کنند. نام الیمپوس به‌خاطر همین افسانه‌ها و نشانه‌ای که از قدرت و کیفیت داشت، به‌عنوان برند محصولات شرکت ژاپنی انتخاب شد و سال‌ها بعد نام شرکت، به‌طور کامل به الیمپوس تغییر کرد.

اولین میکروسکوپ الیمپوس معادل ۱۱ هزار دلار امروز قیمت داشت

همان‌طور که گفته شد، آساشی اولین میکروسکوپ الیمپوس بود که اهمیت زیادی برای شناساندن برند ژاپنی به رقبا داشت. آساشی با قیمت ۱۲۵ ین به فروش می‌رسید که معادل ۱/۲۵ میلیون ین امروزی است (حدود ۱۱ هزار دلار). جنس بدنه‌ی آساشی از آلیاژ برنزی بود که در ساخت توپ‌‌های جنگی استفاده می‌شد. محصول دیگر آن سال‌ها، Homare نام داشت که از جنس برنج ساخته می‌شد. میکروسکوپ جدید الیمپوس، نقش مهمی در شکل‌گیری صنعت میکروسکوپ و استفاده‌ی گسترده از برنج در بدنه‌ی تجهیزات اپتیکی داشت.

اولین مشتریان الیمپوس، مؤسسه‌های پزشکی، مدارس و فعالان صنعت نساجی و ابریشم ژاپن بودند. در دهه‌ی ۱۹۲۰، بسیاری از آن‌ها از میکروسکوپ‌های وارداتی روی بر گرداندند و از محصولات ارزان‌تر داخلی استفاده کردند. فعالان صنعت ابریشم، تقاضای خرید بسیار زیادی داشتند و از میکروسکوپ‌ها برای شناسایی بیماری کرم‌های ابریشم استفاده می‌کردند. اولین خانواده‌ی محصولات تاکاشیهو در دهه‌ی ۱۹۲۰، شامل میکروسکوپ‌های Asashi, Homare, Yamato A. Yamato B, Heiwa و Shori می‌شد که هرکدام با تمرکز روی یک بخش از بازار طراحی و ساخته می‌شدند.

تلسکوپ Showa GK الیمپوس

تلسکوپ Showa GK الیمپوس

در سال‌های پایانی دهه‌ی ۱۹۲۰، میکروسکوپ‌های حرفه‌ای‌تر تاکاشیهو به‌نام Showa GK و Seika به بازار معرفی شدند. سال ۱۹۲۹، با رخداد مهمی در سطح جهانی همراه بود که رشد شرکت ژاپنی را بیش‌ازپیش سرعت بخشید. بحران اقتصادی در ایالات متحده، تولید محصولات فناورانه را با چالش روبه‌رو کرده بود و به همین دلیل، سازمان‌های ژاپنی با جدیت بیشتری به‌دنبال تجهیزات اپتیکی داخلی بودند. سفارش ۶۰۰ میکروسکوپ در همان سال از دانشکده‌ی پزشکی و دندانپزشکی اوزاکا به تاکاشیهو ارسال شد که درآمد بسیار مناسبی را برای شرکت ژاپنی به‌همراه داشت.

دهه‌ی ۱۹۳۰، به‌نوعی دوران بلوغ تاکاشیهو بود. آن‌ها از سودآوری بالای میکروسکوپ‌ها برای توسعه‌ی کسب‌وکار استفاده می‌کردند و کارخانه‌ی جدیدی را در منطقه‌ی تاگوتو توکیو راه‌اندازی کردند. از میکروسکوپ‌های مهم آن دهه می‌توان به Fuji OCE, Kokka OCD, Mizuho LCE, Homare UCE و اولین میکروسکوپ تاکاشیهو با قابلیت عکس‌برداری اشاره کرد. شرکت ژاپنی در نیمه‌ی اول دهه، فرایندها توسعه را در تنها خانواده‌ی محصولات خود به‌خوبی پیش برده بود و هر مدل جدید، با فناوری و قابلیت‌های مهمی به دست مصرف‌کننده‌ها می‌رسید. به‌عنوان مثال، قابلیت‌هایی همچون حمل آسان، استفاده از دو چشمی، افزایش قابلیت بزرگ‌نمایی، تغییر مکانیزم‌های فوکوس و جابه‌جایی سوژه و درنهایت امکان عکاسی از سوژه، در سال‌های دهه‌ی ۱۹۳۰ به محصولات تاکاشیهو اضافه شدند.

اولین تلسکوپ الیمپوس با چشمی دوگانه

اولین تلسکوپ الیمپوس با چشمی دوگانه

ورود به دنیای عکاسی

بسیاری از بزرگان امروزی دنیای عکاسی، فعالیت خود را با تولید لنز شروع کرده‌اند. تاکاشیهو پس از ۱/۵ دهه فعالیت در صنعت میکروسکوپ و تولید انواع لنزها، در میانه‌ی دهه‌ی ۱۹۳۰ زمان را برای ورود به صنعت رو به رشد عکاسی مناسب دید. مدیران تصمیم گرفتند تا ورود خود را با تولید لنز رسمیت ببخشند و لنزهای Zuiko (در زبان ژاپنی به‌‌معنای نور خدایان) به‌عنوان اولین لنزهای عکاسی برند ژاپنی معرفی شدند. کمی بعد، اولین دوربین الیمپوس به‌نام Semi Olympus I به بازار معرفی شد که خبر از ورود بازیگری حرفه‌ای و جدی به دنیای عکاسی می‌داد.

عکس‌برداری از سوژه‌های تحقیقات میکروسکوپی، یکی از نیازهای مهم محققان در میانه‌ی دهه‌ی ۱۹۳۰ بود. همین نیاز باعث شد تا فعالیت‌‌های الیمپوس بیش از گذشته روی عکاسی متمرکز شود. پیش از تولید اولین میکروسکوپ مجهز به امکان عکاسی، دانشمندان و دانش‌آموزان از برگه‌هایی درکنار میکروسکوپ استفاده می‌کردند و مورد مشاهده شده را روی آن می‌کشیدند. الیمپوس حتی همین بخش را هم به‌عنوان گزینه‌ای جانبی درکنار میکروسکوپ‌ها عرضه می‌کرد.

خانواده لنزهای Zuiko

خانواده لنزهای Zuiko

الیمپوس تحقیق روی تجهیزات عکاسی مخصوص میکروسکوپ را در دهه‌ی ۱۹۲۰ شروع کرده بود و حتی دستگاه کوچکی به‌‌نام Olympus Microphoto را با قابلیت عکس‌برداری میکروسکوپی، معرفی کرد. منتها اولین محصول تجاری که قابلیت‌های کامل عکاسی را به میکروسکوپ اضافه می‌کرد، در سال ۱۹۳۸ به بازار معرفی شد. میکروسکوپ Super Phoo، علاوه بر تثبیت بهتر موقعیت الیمپوس در بازار میکروسکوپ، توانایی ‌مهندسان در ساخت تجهیزات عکاسی را هم به رخ رقبا می‌‌کشید.

اولین تلسکوپ الیمپوس با قابلیت عکس‌برداری

اولین تلسکوپ الیمپوس با قابلیت عکس‌برداری

دهه‌ی ۱۹۴۰ برای الیمپوس مانند بسیاری از شرکت‌های بزرگ دیگر ژاپنی، با چالش‌های جنگ همراه بود. اگرچه آن‌ها محصولاتی را برای ارتش ژاپن تولید می‌کردند، اما به‌هرحال جنگ مانع از تولید و توسعه‌ی آسان می‌شد و حمله‌های مداوم متفقین به ژاپن، تاحدودی الیمپوس را تا مرز تعطیلی پیش برد. در سال‌های پایانی جنگ، برند ژاپنی به‌مرور به فرایند تولید باز گشت و دو کارخانه‌ی جدید را در استان ناگانو راه‌اندازی کرد. راه‌اندازی کارخانه در این استان، با هدف دوری از بحران‌های جنگ توکیو انجام شد. به‌هرحال فرایندهای تولید در کارخانه‌های جدید هم آسان نبود و چالش‌های جنگ، تا چند سال بعد ادامه پیدا کرد.

شکوفایی بخش‌های میکروسکوپ و دوربین، پس از دوران جنگ جهانی دوم شروع شد

الیمپوس در سال‌های ابتدایی پس از جنگ، روی مدل‌های قبلی خود تمرکز می‌کرد و هنوز خبری از محصول جدید و نوآورانه در دسته‌ی میکروسکوپ نبود. از سال ۱۹۴۸، محصولات و فناوری‌های جدید در هر دو دسته‌ی دوربین و میکروسکوپ متولد شدند. دوربین Olympus 35I مجهز به فیلم ۳۵ میلی‌متری، اولین محصول مهم سال ۱۹۴۸ بود. در همان سال، خانواده‌ی میکروسکوپ‌های سری G معرفی شدند. میکروسکوپ‌های GK و GC و GB اولین اعضای خانواده‌ی جدید بودند که نیاز دانشگاه‌ها، مراکز درمانی و سازمان‌های تحقیقاتی ژاپن را در سال‌های پس از جنگ، تأمین می‌کردند. هر سه میکروسکوپ، از بدنه‌ی مشترکی بهره می‌بردند. یک سال بعد، نام شرکت به‌صورت رسمی به الیمپوس اپتیکال تغییر کرد.

تغییر نام رسمی به الیمپوس، دوران تازه‌ای را از میانه‌ی قرن بیستم برای برند ژاپنی شروع کرد. اولین محصول مهم و نوآورانه تحت نام جدید، اولین دوربین تصویربرداری داخل بدن جهان (Gastrocamera GT-I) بود که در سال ۱۹۵۲ معرفی شد. الیمپوس علاوه بر تغییر نام و برندسازی، تصمیم داشت تا فعالیت در بازارها و مجامع بین‌المللی را هم جدی‌تر دنبال کند. به‌همین دلیل آن‌ها نماینده‌ای را به Japan Camera Center در نیویورک فرستادند تا به‌مرور، حضور خود را در یکی از مهم‌ترین بازارهای دوربین جهان، افزایش دهند. مرکز دوربین ژاپن، توسط انجمن صنعتی دوربین ژاپن در نیویورک راه‌اندازی شده بود و زمینه‌های اولیه برای آشنایی و ورود بسیاری از غول‌های ژاپنی صنعت عکاسی را به بازار ایالات متحده فراهم کرد.

اولین دوربین الیمپوس موسوم به Semi Olympus I

اولین دوربین الیمپوس موسوم به Semi Olympus I

تثبیت فعالیت‌ها در بازارهای هدف

همان‌طور که دیدید، الیمپوس دو بازار هدف یعنی عکاسی و میکروسکوپ (به بیان بهتر، تصویربرداری پزشکی) را به‌عنوان حوزه‌های تمرکز خود انتخاب کرده بود. برند ژاپنی، در نیمه‌ی دوم قرن بیستم تقریبا در تمامی نوآوری‌ها و رخدادهای مهم هر دو صنعت، حضور و حتی نقش پررنگ داشت. فعالیت در مجامع بین‌المللی نیز به‌مرور افزایش پیدا می‌کرد که از مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به حضور در بزرگ‌ترین نمایشگاه دوربین اروپا به‌نام Photokina در سال ۱۹۵۶ اشاره کرد.

در سال‌های پایانی دهه‌ی ۱۹۵۰، دو محصول جدید در دو حوزه‌ی اصلی الیمپوس به بازار معرفی شدند که نوآوری‌های متعددی را با خود به‌همراه داشتند. در دسته‌ی میکروسکوپ، DF Biological در سال ۱۹۵۷ معرفی شد که قابلیت‌ها و امکانات جدیدی را با خود به‌همراه داشت. این میکروسکوپ اولین نمونه‌ای بود که از منبع نور خارجی برای روشن کردن سوژه و نمونه‌ی میکروسکوپ بهره می‌برد. نور خارجی که جایگزین آینه شده بود، روشن کردن سوژه برای بزرگ‌نمایی با کیفیت بالا را فراهم می‌کرد. محل قرارگیری سوژه هم در محصول جدید مجهز به مکانیزم مخصوص جابه‌جایی عمودی شده بود که مکانیزم قبلی جابه‌جایی سری میکروسکوپ را منسوخ کرد. نوآوری دیگر در DF، زاویه‌دار کردن چشمی میکروسکوپ بود که ارگونومی بهتر را برای کاربر به‌همراه داشت. چشمی میکروسکوپ مذکور هم در سه مدل تک‌چشمی، دوچشمی و سه‌چشمی (برای اضافه کردن قابلیت عکاسی) عرضه می‌شد. در سال‌های بعد، بدنه‌های میکروسکوپ E و F هم توسط الیمپوس تولید شدند که طراحی بدنه را وارد فاز جدیدی کردند.

میکروسکوپ DF الیمپوس

میکروسکوپ DF الیمپوس

الیمپوس در دسته‌ی دوربین در سال ۱۹۵۹ محصولی به‌نام Olypmus Pen به بازار معرفی کرد که بیش‌ازپیش، آن‌ها را به‌عنوان بازیگری مهم در صنعت نشان داد. دوربین الیمپوس پن، با فرمت جدیدی در عکاسی معرفی شد که به‌نام هاف فریم یا کراپ‌دار (Half Frame) به شهرت رسید. مهندسان الیمپوس با این فرمت توانستند دوربین‌های کوچک‌تری تولید کنند که با وجود ابعاد کمتر، از همان فرمت فیلم ۳۵ میلی‌‌متری استفاده می‌کردند. فراموش نکنید که دوربین‌‌‌‌های کوچک قبلی، مجبور به استفاده از فیلم‌های کوچک ۱۶ یا ۹/۳ میلی‌متری بودند. معرفی فرمت هاف فریم به بازار توسط الیمپوس، دوران تازه‌‌ای را در تولید دوربین‌های کامپکت شروع کرد و البته، بعدا یاشیکا به‌عنوان یکی از بهترین تولیدکننده‌های هاف فریم شناخته شد.

دوربین Olypmus Pen

دوربین Olypmus Pen

تیم طراحی و توسعه‌ی دوربین پن در الیمپوس، نقش مهمی در توسعه‌ی محصولات دیگر شرکت داشتند. یوشیهایسا مایتانی، مدیر تیم طراحی و توسعه بود که با استفاده از اصول اولیه‌ی طراحی پن و فرمت هاف فریم، سیستم حرفه‌ای فول‌فریم ۳۵ میلی‌متری SLR را به‌نام OM به الیمپوس اضافه کرد. این سیستم، با هدف رقابت با دوربین‌های پرفروش نیکون و کانن طراحی شده بود. هدف از طراحی OM، همان اصول هاف فریم را دنبال می‌کرد که تولید دوربین‌های کوچک‌تر، با قابلیت عکس‌برداری حرفه‌ای بود. در مسیر توسعه، لنزهای برند Zuiko نیز با جدیت توسعه می‌یافتند و برای هماهنگی با OM و سیستم دیگر موسوم به OTF در الیمپوس، بهینه‌سازی می‌شدند.

دهه‌ی ۱۹۶۰ با تبدیل شدن الیمپوس با شرکتی یکپارچه در صنعت اپتیک همراه بود. آن‌ها همچنین بازارهای جدید مانند صنعت خدمات صوتی را نیز در همین دهه امتحان کردند. راه‌اندازی مراکز بین‌المللی در دهه‌ی مذکور با جدیت بیشتری ادامه پیدا کرد و ژاپنی‌ها، جایگاه خود را در بازارهای مهمی همچون آلمان و ایالات متحده، تثبیت می‌کردند.

مرکز مدیریت اروپایی الیمپوس، در سال ۱۹۶۴ در هامبورگ آلمان راه‌اندازی شد. این شرکت که به‌نام Olympus Optical Co در آلمان ثبت شد، توسعه‌ی بازار و جذب استعداد را در اروپا برعهده داشت. قدم بین‌المللی مهم بعدی، راه‌اندازی مرکز مدیریت در ایالات متحده بود که در سال ۱۹۶۸ و با تأسیس Olypmus Corporation of America انجام شد. دفتر ایالات متحده، ابتدا تنها وظیفه‌ی فروش میکروسکوپ و تجهیزات پزشکی را در بازار هدف برعهده داشت.

اولین برنامه‌های توسعه‌ی سازمانی در آلمان و ایالات متحده انجام شدند

از محصولات مهم الیمپوس در دهه‌ی ۱۹۶۰ در دسته‌ی میکروسکوپ می‌توان به Photomax Premier اشاره کرد که با قابلیت‌ها و فناوری‌های مهمی برای تصویربرداری علمی همراه بود. این میکروسکوپ که در سال ۱۹۶۶ به بازار معرفی شد، پرچم‌دار بازار در دوران پس از جنگ جهانی دوم نام گرفت. از قابلیت‌های مهم آن می‌توان به یک دستگاه جانبی کاملا خودکار برای عکاسی، تنظیم‌گر دمای رنگ برای عکاسی رنگی از سوژه، و سیستم نوردهی رنگی ایدئال اشاره کرد که همگی در داخل یک بدنه قرار داشتند. خریداران می‌توانستند قابلیت‌های اضافه را روی بدنه‌ی اصلی انتخاب کنند و درنتیجه، میکروسکوپی با قابلیت استفاده در کاربردهای گوناگون پزشکی، علم مواد و تصویربرداری میکروسکوی پلاریزاسیون دراختیار آن‌ها قرار می‌گرفت. سیستم عکاسی همراه میکروسکوپ، قابلیت‌های خودکار را با کیفیت بسیار بالا دراختیار کاربر قرار می‌داد که نیاز به بسیاری از تنظیمات را از بین می‌برد.

تجهیزات عکاسی از داخل بدن الیمپوس هم در دهه‌ی ۱۹۶۰ با معرفی محصولات مهم و تاریخ‌ساز روبه‌رو شدند. GTF و GFS دو دستگاه جدید این حوزه بودند که در سال‌های ۱۹۶۴ و ۱۹۶۶ با فناوری فیبروسکوپ به بازار تصویربرداری پزشکی اضافه شدند.

فعالیت‌های الیمپوس در حوزه‌ی تصویربرداری در دهه‌ی ۱۹۶۰، شامل افزایش حضور در مجامع بین‌المللی بازار و معرفی محصولان جدید می‌شود. آن‌ها در سال ۱۹۶۰ میزبانی مشترک مسابقه‌های جهانی آزمایش میکروسکوپی را برعهده گرفتند. سه سال بعد، کارخانه‌ی جدیدی در توکیو راه‌اندازی کردند تا فعالیت‌های تولیدی، با قدرت بیشتری ادامه پیدا کند. از مهم‌ترین محصولات دسته‌ی دوربین در آن سال‌ها نیز می‌توان به Pen F اشاره کرد. الیمپوس در دهه‌ی ۱۹۶۰، اولین محصول خارج از حوزه‌های اصلی فعالیت خود را نیز به‌نام Zuiko Pearlcoder معرفی کرد که برای اولین‌بار در جهان، ضبط صدا را روی نوارهای موسوم به میکروکاست انجام می‌داد.

برند قابل احترام تصویربرداری علمی

با ورود به دهه‌ی ۱۹۷۰، برنامه‌های الیمپوس برای عرضه‌ی محصولات حرفه‌ای در بازار میکروسکوپ و دوربین، جدی‌تر از همیشه پیش رفت. ژاپنی‌ها تصمیم گرفته بودند تا محصولاتی تخصصی با هدف‌گیری بازارهای اصلی طراحی و عرضه کنند. دستاوردهای علمی متعدد در حوزه‌های گوناگون، باعث شده بود تا نیازهای تصویربرداری علمی نیز به‌صورت اختصاصی‌تر پیدا شوند. به بیان دیگر، تولید یک نمونه میکروسکوپ برای استفاده در چنین صنعت و حوزه‌ی علمی، کافی نبود. به‌همین دلیل برند ژاپنی تصمیم گرفت تا بدنه‌های ثابت میکروسکوپی، با قابلیت نصب و تعویض چشمی و دیگر تجهیزات تولید کند و درنتیجه، خانواده‌های تخصصی میکروسکوپ‌هایش را معرفی کرد.

از سال ۱۹۷۲، میکروسکوپ‌های الیمپوس در سه خانواده‌ی AH و BC و CH به بازار عرضه می‌شدند. درواقع این خانواده‌ها، به ترتیب حاصل پیشرفت خانواده‌ی قبلی بودند. هریک از محصولات در خانواده‌های جدید، امکان تغییر چشمی و دیگر تجهیزات را داشت تا با بدنه‌ی ثابت، برای کاربردهای علمی گوناگون استفاده شود.

ازلحاظ توسعه‌ی سازمانی، دهه‌ی ۱۹۷۰ با راه‌اندازی کارخانه‌ها و مراکز فروش جدید همراه بود. در سال ۱۹۷۰ یک کارخانه‌ی تولیدی جدید در استان فوکوشیما شروع به کار کرد. مرکز تولیدی بعدی، در سال ۱۹۷۸ در همان استان راه‌اندازی شد. در‌این‌میان، فعالیت‌ها در بازار ایالات متحده هم جدی‌تر پیگری می‌شدندو شرکت Olympus Camera Corporation در سال ۱۹۷۷ در ایالات متحده و با دف مدیریت فروش در آن بازار راه‌اندازی شد و در سال ۱۹۷۹، مرکز تعمیر تخصصی دستگاه‌های اندوسکوپی در کالیفرنیا شروع به کار کرد. امروزه الیمپوس ادعا می‌کند که بزرگ‌ترین مرکز تعمیر دستگاه‌های اندوسکوپی را در جهان دراختیار دارد.

دستگاه اندوسکوپی مدرن الیمپوس

یکی از جدیدترین نمونه‌های اندوسکوپی الیمپوس

یکی از همکاری‌های استراتژیک الیمپوس در دهه‌ی ۱۹۷۰، همکاری با Winter & lbe در هامبورگ آلمان بود که با هدف تولید دستگاه اندوسکوپی جراحی انجام شد. الیمپوس تجهیزات اپتیکی دستگاه جدید را تأمین می‌کرد و همین همکاری، در سال ۱۹۷۹ به خرید شرکت آلمانی انجامید.

فعالیت‌های الیمپوس در دهه‌ی ۱۹۸۰، متمرکز بر بهبود سیستم‌های تصویربرداری پزشکی و آزمایشگاهی بود. آن‌ها ابتدا در سال ۱۹۸۱ مرکز تولید جدیدی در استان ناگانو راه‌اندازی کردند. دو سال بعد، دو زیرمجموعه‌ی الیمپوس در ایالات متحده تحت عنوان یک شرکت واحد ادغام شدند که Olympis Corporation (نام کنونی شرکت) نام گرفت. اضافه کردن زیرمجموعه به ساختار عملیاتی شرکت، در این دهه هم به‌صورت جدی ادامه پیدا می‌کرد و در سال ۱۹۸۷ منجر به ملحق شدن شرکت بریتانیایی KeyMed به زیرمجموعه‌ی الیمپوس شد. طی همین سیاست، اولین دفتر مستقل الیمپوس در بازار چین هم در همان سال در پکن کار خود را شروع کرد. برند ژاپنی، راه‌اندازی مراکز تحقیق و توسعه را هم با جدیت ادامه می‌داد و در سال ۱۹۸۸، یک مؤسسه‌ی تحقیقاتی به‌نام Utsugi در توکیو راه‌اندازی کرد.

تجهیزات آزمایشگاهی پزشکی، یکی از حوزه‌های اصلی تمرکز الیمپوس در دهه‌ی ۱۹۸۰ بود. آن‌ها اولین سیستم اندوسکوپی التراسونک خود را در سال ۱۹۸۰ به بازار معرفی کردند. کمی بعد، فناوری‌های فیبر نوری در دستگاه‌های الیمپوس به بلوغ رسید و Olympus Endoscopy System به‌عنوان یک سیستم کامل اندوسکوپی با توانایی‌های مقاومت در برابر نفوذ آب بسیار بالا، به بازار تصویربرداری پزشکی معرفی شد. از تجهیزات آزمایشگاهی پزشکی در آن سال‌‌ها می‌توان به PK 7000 اشاره کرد که کاربرد آزمایش خون داشت. خانواده‌ی میکروسکوپ‌های AH-2 نیز در سال ۱۹۸۳ معرفی شدند که سیستم فوکوس خودکار را به کاربر ارائه می‌کردند. در دسته‌ی دوربین، تنها یک محصول نوآورانه به بازار معرفی شد که پیکاسی (یا AFL) نام داشت. ژاپنی‌ها برای اولین‌بار یک دوربین کامپکت تولید کرده بودند که از باتری لیتیمی بهره می‌برد.

پروب اندوسکوپی الیمپوس

پروب اندوسکوپی الیمپوس

سال‌های پایانی قرن بیستم

دهه ی ۱۹۹۰، مجددا با نیاز به تغییر سیستم میکروسکوپ‌‌ها همراه بود. الیمپوس در آن سال‌ها بیش از همه تلاش می‌کرد تا فرایندهای تولید لنز میکروسکوپ را بهینه‌سازی کند. به‌هرحال لنزها، خصوصا لنزهای سوژه، یکی از مهم‌ترین بخش‌های عملیاتی میکروسکوپ محسوب می‌شوند که در کیفیت آزمایش نهایی و مشاهده‌ی سوژه، نقش تأثیرگذاری دارند. مفهوم اپتیکی UIS، دستاورد ژاپنی‌ها در دهه‌ی ۱۹۹۰ بود که منجر به تغییر طراحی میکروسکوپ‌ها در آن دهه هم شد. میکروسکوپ‌های Y شکل، فرم جدیدی از دستگاه مشاهده‌ی اپتیکی را به بازار معرفی کردند و الیمپوس، به برندی با کلاس جهانی در صنعت میکروسکوپ تبدیل شد. لنزهای جدید، منجر به تولید سه خانواده‌ی AX و BX و CX (و بعدها IX) در محصولات میکروسکوپی الیمپوس شدند.

لنزهای الیمپوس UIS

لنزهای الیمپوس UIS

لنزهای UIS یا Universal Infinity System، حاصل تصمیم الیمپوس برای عرضه‌ی لنزهای یکپارچه در میکروسکوپ‌ها بودند. درواقع برند ژاپنی تصمیم داشت تا تمامی برنامه‌های گذشته همچون لنزهای Plan و Mplan و LB را تحت یک برنامه‌ی ثابت جمع کند تا لنزهایی با کاربردهای متنوع در صنایع گوناگون ساخته شوند. الیمپوس با استفاده از فرایندهای تولید پیشرفته و خصوصا پوشش‌دهی بی‌عیب لنزهای جدید، لنزهای سوژه‌ای تولید کرد که برای انواع کاربردها، با یک طراحی و روش تولید مشترک، ساخته می‌شدند.

یکی از پرفروش‌ترین دوربین‌های عکاسی تاریخ الیمپوس، در سال ۱۹۹۱ به بازار عرضه شد. Infinity Stylus یا میو، نام این دوربین کامپکت بود که از جدیدترین دستاوردهای شرکت در بخش طراحی بدنه و لنز، بهره می‌برد. از محصولات مهم دیگر دسته‌ی دوربین در آخرین دهه‌ی قرن بیستم می‌توان به اولین دوربین‌های دیجیتال الیمپوس اشاره کرد. برند ژاپنی، تغییر مسیر بازار به سمت دوربین‌های دیجیتال را بسیار زود درک کرد و با عرضه‌ی دوربین‌های C-800L و D-300L و C-400L در سال ۱۹۹۶، خود را درکنار رقبا قرار داد. دوربین‌های دیجیتال الیمپوس، رزولوشن ۸۱۰ هزار پیکسلی داشتند که دوبرابر رزولوشن دوربین‌های رقیب بود. یک سال بعد، الیمپوس موفق به عرضه‌ی اولین دوربین دیجیتال ۱/۴ مگاپیکسلی به بازار شد.

دهه‌ی ۱۹۹۰، با تغییرهای ساختاری و مدیریتی برای الیمپوس همراه بود. آن‌ها برنامه‌ی جدیدی متمرکز بر وظایف اجتماعی به‌نام Social IN در شرکت اجرا کردند که به گفته‌ی خودشان، در مسیر تعهد الیمپوس به جامعه قرار داشت. با ورود الیمپوس به بازار دوربین‌های دیجیتال، درآمد شرکت در آن بخش به ۳۰۰ میلیارد ین رسید و برند ژاپنی را به یکی از مهم‌ترین فعالان روند جدیدی عکاسی تبدیل کرد. فروش در دسته‌های دیگر محصولات نیز به‌خوبی رشد می‌کرد و نیاز به گسترش ساختارهای تولید و مدیریت را بیش از همیشه نشان می‌داد.

اولین میکروسکوپ‌های Y شکل الیمپوس

اولین میکروسکوپ‌های Y شکل الیمپوس

الیمپوس در دهه‌ی ۱۹۹۰ مراکز تولیدی خود را در ژاپن و چین گشترش داد. یک مرکز جدید در توکیو و یک مرکز هم در شنژن چین راه‌اندازی شد. گسترش فعالیت‌ها در چین در سال ۱۹۹۹ با راه‌اندای مرکز لجستیک و تعمیرات تجهیزات پزشکی در سال ۱۹۹۹، کامل شد. مرکز تعمیرات تخصصی دستگاه‌های اندوسکوپی هم در دهه‌ی ۱۹۹۰ در هامبورگ راه‌اندازی شد تا به‌‌عنوان هاب خدماتی الیمپوس در اروپا فعالیت کند. از مراکز خدماتی دیگر می‌توان به مرکز خدمات دوربین‌های دیجیتال اشاره کرد که در سال ۱۹۹۷ در توکیو راه‌اندازی شد. ژاپنی‌ها در این دهه به فکر ورود به حوزه‌های جدید خدمات پزشکی هم بودند و با معرفی Osferion در سال ۱۹۹۹، به صنعت تولید مواد جایگزین استخوان وارد شدند. 

از محصولات مهم الیمپوس در دسته‌ی میکروسکوپ و تصویربرداری پزشکی در دهه‌ی پایانی قرن بیستم می‌توان به میکروسکوپ اسکن لیزری Fluoview اشاره کرد. همچنین اولین میکروسکوپ آزمایش نیمه‌هادی شرکت هم به‌نام MX50 در سال ۱۹۹۶ به بازار عرضه شد.

سال‌های اخیر و وضعیت کنونی برند الیمپوس

الیمپوس با ورود به قرن ۲۱ در وضعیتی عالی در بازارهای هدف فعالیت می‌کرد. تجهیزات حرفه‌ای تصویربرداری پزشکی، میکروسکوپ‌ها، دوربین‌ها و لنزها همگی جزو بهترین‌های بازار بودند. تیم‌های تحقیق و توسعه نیز هر سال محصولات نوآورانه‌ی جدیدی را به بازار معرفی می‌کردند.

با ورود به قرن ۲۱، سیستم‌های اندوسکوپی الیمپوس نیز به بلوغ کافی رسیده بودند. ژاپنی‌ها در سال ۲۰۰۰ سیستم Evis Exera را در این دسته به بازار معرفی کردند. آزمایش‌های متمرکز بر ویدئو، در حوزه‌های دیگر هم طرفداران زیادی داشت و به همین دلیل، برند ژاپنی دستگاهی برای اندازه‌گیری و آزمایش‌های صنعتی ویدیویی به‌نام Iplex به بازار عرضه کرد. در کاربردهای جراحی هم سیستم ویدیویی Visera معرفی شد تا به مرور، محصولات الیمپوس در بازار خدمات پزشکی، کامل و جامع شود. از محصولات مهم دیگر می‌توان به اولین سیستم ویدیویی اندوسکوپی جهان با کیفیت HD به‌نام Evis Lucera و چاقوی جراحی الکتریکی ITKnife اشاره کرد.

میکروسکوپ DP20 الیمپوس

میکروسکوپ DP20 الیمپوس

الیمپوس در سال ۲۰۰۳ اولین دوربین دیجیتال SLR خود را به‌نام E-1 به بازار عرضه کرد که از قابلیت تغییر لنز هم بهره می‌برد. در همان سال، نام شرکت نیز به الیمپوس کورپوریشن تغییر کرد. برند ژاپنی، در بازار دوربین‌های دیجیتال، همکاری‌های استراتژیکی متعددی را انجام داد که به توسعه‌ی بهتر محصولات خودش و همچنین معرفی استانداردهای مهمی به صنعت همراه بود. اولین همکاری استراتژیک در سال ۲۰۰۱ و با ایستمن کداک انجام شد که استاندارد چهارسوم را به صنعت عکاسی دیجیتال معرفی کرد. این استاندارد، شرایط طراحی و تولید بدنه را به شرکت‌های تولیدکننده‌ی متعدد ابلاغ می‌کرد تا محصولات به‌گونه‌ای طراحی شوند که قابلیت بهره‌برداری از لنزهای تولیدی شرکت‌های دیگر را هم داشته باشند (Interchangable Lens).

همکاری مهم بعدی الیمپوس در استانداردسازی دنیای عکاسی، معرفی استاندارد میکرو چهارسوم در همکاری با پاناسونیک بود که در سال ۲۰۰۸ انجام شد. استاندارد جدید، دوربین‌های بدون آینه را نشانه رفته بود و همان ساختار چهار سوم یعنی ساخت بدنه‌هایی با قابلیت استفاده از لنز شرکت‌های دیگر را دنبال می‌کرد.

الیمپوس در دهه‌ی ۲۰۰۰ تلاش‌های توسعه‌ی زیرساخت و مراکز مدیریت را با جدیت بیشتری ادامه داد. راه‌اندازی مرکز خدمات تجهیزات پزشکی شیراکاوا در ژاپن، خرید شرکت R/D Tech Inc، راه‌اندازی مرکز خدمات تجهیزات پزشکی در شانگهای، راه‌اندازی زیرمجموعه‌ی عملیاتی در ویتنام و ادغام شرکت Gyrus با هدف بهبود فعالیت‌های حوزه‌ی جراحی، از اقدام‌های مهم الیمپوس در این حوزه بودند. برند ژاپنی همچنین با راه‌اندازی زیرمجموعه‌های مدیریتی و مراکز تولیدی، فعالیت خود را در بازارهای تایلند، ترکیه و کره‌ی جنوبی نیز افزایش می‌داد.

الیمپوس در سال‌های اخیر فعالیت‌های خود را در صنعت آزمایش و بازرسی‌‌های صنعتی هم افزایش داده است. آن‌ها دستگاه‌های عیب‌یاب صنعتی را در مدل‌های گوناگون به بازار عرضه می‌کنند که از میان مهم‌ترین‌ها می‌توان به ابزار آنالیز XRF موسوم به Vanta و عیب‌یاب OmniScan MX2 اشاره کرد. 

از محصولات اخیر برند ژاپنی که در دهه‌‌های ۲۰۰۰ و ۲۰۱۰ به بازار عرضه شدند، در دسته‌‌های گوناگون می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • میکروسکوپ
    • سیستم BX3 مخصوص میکروسکوپ‌های زیستی
    • FV1000 با قابلیت اسکن لیزری مخصوص کاربردهای زیستی
    • DP20 با دوربین دیجیتال و مجهز به نمایشگر جانبی
    • DP71 با دوربین دیجیتال و توانایی ثبت تصاویر فلورسنتی
  •  تجهیزات پزشکی
    • سیستم اندوسکوپی ویدیویی Evis Exera II
    • اندوسکوپی جراحی ویدیویی Visera Elite
    • Evis Lucera Elite
    • Evis Exera III
    • میکروسکوپ جراحی Orbeye
    • معرفی سیستم اندوسکوی جراحی با رزولوشن 4K با همکاری سونی
  • دوربین‌های عکاسی
    • دوربین بدون آینه Olypmus Pen E-P1
    • دوربین بدون آینه OM-D E-M5
    • دوربین بدون آینه OM-D E-M1
    • OM-D E-M1 Mark II

دوربین الیمپوس E-1

دوربین الیمپوس E-1

همان‌طور که در تاریخچه‌ی بالا دیدید، الیمپوس هیچ‌گاه از رخدادهای نوآورانه‌ی صنعت عکاسی عقب نماند. آن‌ها حتی به معرفی استانداردهای کاربردی به صنعت هم کمک کردند. لنزهای Zuiko درکنار نوآوری‌هایی که در ساخت بدنه‌ها به کار می‌رفت، علاوه بر دوربین‌های خود الیمپوس، در بسیاری از دوربین‌های دیگر بازار هم دیده می‌شدند و همیشه نشان‌دهنده‌ی کیفیت بالای اپتیکی بودند. الیمپوس فناوری مهم لرزش‌گیری داخل بدنه را هم در دوربین‌های خود معرفی کرده بود که هنوز به‌عنوان یکی از مزیت‌های بزرگ دوربین‌های میکرو چهارسوم شناخته می‌شود.

با وجود تمامی موفقیت‌های بالا، بازار دوربین‌های حرفه‌ای و وضعیت نابسامان و کوچک‌تر شدن روز‌به‌روز آن، بالاخره به برند قدیمی ژاپنی هم فشار وارد کرد. الیمپوس کورپوریشن در ژوئن سال ۲۰۲۰ اعلام کرد که کل بخش دوربین خود را به شرکت ژاپنی Japan Industrial Partners می‌فروشد. در زمان فروش، بخش دوربین‌ها تنها ۵/۵ درصد از درآمد شرکت ژاپنی را در یک سال مالی، پوشش می‌داد. هنوز مشخص نیست که آیا شرکت جدید تحت مالکیت مالکی به جز الیمپوس کورپوریشن، از برند Olympus در محصولات آتی استفاده می‌کند یا خیر. به‌هرحال ظاهرا تولید تجهیزات و خصوصا لنزهای Zuiko باز هم ادامه خواهند داشت. مالک جدید، سابقه‌ی خرید زیرمجموعه‌های ضررده و تبدیل کردن آن‌ها به شرکت‌های مستقل را دارد و قبلا این کار را در سال ۲۰۱۴ با بخش لپ‌تاپ سونی Vaio انجام داده است.

آخرین گزارش مالی الیمپوس کورپوریشن از سال ۲۰۱۹ نشان می‌دهد که این شرکت، سهم عمده‌ی درآمد خود را از تجهیزات پزشکی به دست می‌آورد. زیرمجموعه‌های اندوسکوپی، دستگاه‌های جراحی و درمان اندوسکوپی، درآمد بخش پزشکی را شکل می‌دهند. از منابع دیگر درآمدی می‌توان به بخش راهکارهای علمی الیمپوس (شامل بخش تولید میکروسکوپ و دستگاه‌های نظارت صنعتی) اشاره کرد که ۱۳ درصد از درآمد را به خود اختصاصی می‌دهد. تصویربرداری هم که نزدیک به ۶ درصد را به خود اختصاص می‌داد و از سال ۲۰۲۰، جای خود را به بخش‌های دیگر می‌دهد.

الیمپوس ۹۳ شرکت و دفتر زیرمجموعه دارد و سهم عمده‌ی درآمد خود را از منظقه‌ی آمریکای شمالی به دست می‌آورد (۳۴ درصد). شرکت در سال‌های اخیر با وجود حفظ درآمد در محدوده‌ی ۷۰۰ تا ۸۰۰ میلیارد ین، با کاهش سود عملیاتی روبه‌رو شد و سود عملیاتی سال گذشته (۲۸/۳ میلیارد ین) کمترین میزان در نیم‌دهه‌ی گذشته بود. درحال‌حاضر، یاسوئو تاکوچی به‌عنوان مدیرعامل و مدیرکل الیمپوس در یک هیئت‌مدیره‌ی ۱۵ نفره فعالیت می‌کند.

بمنظور اطلاع از دیگر خبرها به صفحه اخبار فناوری مراجعه کنید.
منبع خبر