ماهواره ظفر برای پرتاب به فضا تحویل وزارت ارتباطات شد

به گزارش سرویس تازه های دنیای فناوری مجله تک تایمز ،

ماهواره‌های ظفر ۱ و ۲ پس از انجام آزمایش‌های نهایی، برای پرتاب راهی پایگاه فضایی شدند.

دیروز در حساب توییتری رئیس سازمان فضایی ایران از آماده‌شدن ماهواره‌های ظفر خبردار شدیم. صبح امروز، ۲۹ دی، قرارداد تحویل ماهواره‌های ظفر ۱ و ۲ به وزارت ارتباطات در دانشگاه علم و صنعت امضا شد. این مراسم قرار بود با حضور  وزرای علوم و ارتباطات و دفاع برگزار شود؛ اما در غیاب آن‌ها، تنها دکتر جبار علی ذاکری، رئیس دانشگاه علم و صنعت و دکتر مرتضی براری، رئیس سازمان فضایی و دکتر زاهدی، نماینده‌ی مجلس شورای اسلامی، حاضر شدند.

دانشگاه علم و صنعت ایران ماهواره‌ی ملی و تحقیقاتی ظفر را به‌سفارش سازمان فضایی طراحی کرده و ساخته ‌است. پیش از این ماهواره، ماهواره‌های نوید و مبین و ظفر ۱ در دانشگاه علم و صنعت ساخته شده بودند. ماهواره نوید ۵۳ روز پس از پرتاب در فضا فعال بود و ماهواره مبین اولین ماهواره‌ دارای GPS فضایی و دوربین ۱۰۰ متری، در اسفند ۱۳۹۲ تکمیل شد. مبین ماهواره‌ای از کلاس نوید بود که توانایی ارسال و دریافت پیام برای ۱۶ کاربر در جهان را داشت. رئیس دانشگاه علم و صنعت گفت:

ماهواره ظفر ۱ توانست ۱۶ کاربر را به ۲۵۶ کاربر برساند. از ویژگی‌های ظفر ۱ این است که [حساسیت] دوربین این ماهواره به ۲۵ متر ارتقا پیدا کرده؛ اما ظفر ۲ نیز دوربین ۱۶ متری رنگی دارد.

ماهواره‌ی کاملا ایرانی ظفر گامی مهم در مسیر پیشرفت علم و فناوری و تحقیقاتی ایران محسوب می‌شود. دکتر ذاکری در این ارتباط گفت:

بیش از ۸۰ نخبه‌ی جوان متعهد داریم و تمام ویژگی‌هایی که درباره‌ی ماهواره ظفر ارائه شد، قابلیت تحقق و عملیاتی‌شدن دارد.

به‌گفته‌ی رئیس سازمان فضایی ایران، ماهواره در بسیاری از مسائل کاربرد دارد که ازجمله‌ی آن‌ها می‌توان به حوزه‌ی کشاورزی و رسانه و حمل‌و‌نقل اشاره کرد. ماهواره‌ی ظفر ۱۶ بار در روز دور کره‌ی زمین می‌چرخد و می‌تواند نقشه‌های مختلف از سطح زمین را پایش کند. مأموریت ماهواره‌ی تحقیقاتی ظفر تصویربرداری به‌صورت زمان واقعی و ذخیره‌ی اطلاعات، ذخیره و ارسال پیام و ارتباط صوتی یک‌طرفه بین دو کاربر خواهد بود. این ماهواره ۱۱۳ کیلوگرمی در ارتفاع ۵۳۰ کیلومتری در مدار LEO با باند فرکانس S&F قرار خواهد گرفت و می‌تواند حداقل یک‌ونیم سال‌ در مدار‌های فضایی بماند.

ماهواره ظفر 1 و 2

دکتر براری درباره‌ی فرایند ساخت ماهواره‌ها گفت:

این ماهواره با هدف رفع نیازهای کشور ساخته شده است و بیش از ۳۴۰ هزار نفر ساعت به‌مدت سه سال در طراحی آن‌ها نقش داشتند و خوشبختانه در چهار ماه گذشته با همکاری متخصصان سازمان فضایی ایران و دانشگاه علم و صنعت، تمامی آزمایش‌های عملکردی و محیطی ماهواره انجام شده است. امیدواریم این ماهواره به مهم‌ترین اولویت سازمان فضایی کمک کند که همانان توسعه‌ی زیرساخت‌های فضایی کشور است. ماهواره‌ها امروز به پایگاه فضایی منتقل می‌شوند و در هماهنگی با مراجع قانونی، عملیات پرتاب آن‌ها هم تا انتهای سال انجام خواهد شد.

وی افزود:

این ماهواره‌ها تمام برایند‌های آزمایش را برای اولین‌بار در کشور عملیاتی کردند. امیدواریم ازنظر فناوری و دانش و رعایت اصولی که در استاندارد‌های جهانی موردتوجه قرار می‌گیرد، این ماهواره زمانی‌که در مدار قرار می‌گیرد، بتواند کارگروه‌هایی که برایش تعریف شده است، با موفقیت به انجام برساند.

ایران در میان ۹ کشور صاحب چرخه‌ کامل فناوری فضایی است

رئیس سازمان فضایی درادامه اذعان کرد:

ما جزو ۹ کشور اول دنیا هستیم که به باشگاه کشورهای صاحب چرخه‌ی کامل فناوری فضایی پیوستیم؛ تمام ۶ رکن حوزه‌ی فضایی، از طراحی و ساخت ماهواره، طراحی ساخت پایگاه و ماهواره‌بر، ایستگاه کنترل هدایت و ایستگاه دریافت و پردازش داده‌های ماهواره‌ای برعهده‌ی متخصصان و دانشمندان داخلی کشور بوده است.»

وی در پاسخ به پرسش خبرنگار تک تایمز درباره‌ی موشک ماهواره‌بری که ماهواره‌ی ظفر قرار است برفراز آن به فضا پرتاب شود، گفت:

ماهواره‌ی ظفر برفراز ماهواره‌بر «سیمرغ» به فضا پرتاب خواهد شد.

سه ایستگاه ماهدشت و چرم‌شهر و قشم کار دریافت و ارسال اطلاعات ماهواره را برعهده دارند و به‌عنوان ایستگاه‌های زمینی ماهواره‌ی ظفر در نظر گرفته شده‌اند.

وزیر ارتباطات نیز در حساب اینستاگرام خود دراین‌باره نوشت:

دو نسخه از ماهواره‌ی ظفر با دستان پرتوان دانشمندان جوان ایرانی ساخته شده و تکنولوژی آن دربرابر سایر ماهواره‌هایی که تاکنون ساخته بودیم، بالاتر است. این ماهواره هم توان مخابراتی و هم توان تصویربرداری و جمع‌آوری سیگنال‌های فضایی را دارد. ماهواره ظفر امروز به پایگاه فضایی منتقل می‌شود و ماهواره‌بر «سیمرغ ایرانی» هم تکنولوژی پیچیده‌ای دارد که کارهای آن به‌اتمام رسیده است. شخصا به موفقیت جمعی در این تلاش امیدوارم و همه تلاش‌ها انجام شده و حتما دعاهای شما در موفقیت این کار مؤثر بوده و به ما انرژی می‌دهد.

بمنظور اطلاع از دیگر خبرها به صفحه اخبار فناوری مراجعه کنید.
منبع